Потврда братских односа Чајетине и Херцег Новог и на недавном Фестивалу спортског филма

                На недавно одржаном 13. Међународном фестивалу спортског филма на Златибору, између осталих, били су и представници града Херцег Новог из Црне Горе.

                Град Херцег Нови је овогодишњи Европски град спорта и партнер Златиборског фестивала спортског филма.

                Тим поводом је у оквиру фестивалских дана на златиборском Краљевом тргу приказан филм „На златним скалама – олимпијски Херцег Нови“.

                „Поред тога што смо братске општине, више од две деценије негујемо изузетно добру сарадњу. Сигуран сам да ћемо и у наредном периоду сарађивати још више, обзиром да је реч о две општине који су лидери у туризму, Чајетина у Србији, Херцег Нови у Црној Гори. Има простора да та сарадња у наредном периоду буде још плодотворнија и сигуран сам да ће тако и бити“, навео је Арсен Ђурић, председник Скупштине општине Чајетина, након радног сусрета представника двеју локалних заједница организованог у оквиру протеклог Међународног фестивала спортског филма.

                И делегација Херцег Новог на челу са градоначелником Стеваном Катићем истицала је значај дугогодишње сарадње двеју братских средина и понудила је пуну подршку општини Чајетина уколико буде желела да се у наредним годинама кандидује за Европску општину спорта.

                „Ми смо то признање добили и преузели у Бриселу, негде у децембру, и мислим да негде кроз ту титулу остварујемо добре контакте са европским фондовима и бићемо подршка уколико се и општина Чајетина одлучи да конкурише за Европски град спорта у неким наредним годинама, да пренесемо наше искуство и будемо подршка Чајетини“, навео је Стеван Катић, градоначелник Херцег Новог.

                Треба навести да су у братској сарадњи Чајетине и Херцег Новог протеклих година поред званичника укључени и спортски клубови и културно-уметничка друштва.

                Наиме, деца из општине Чајетина последњих година одлазе сваке зиме на припреме у Хергег Нови, а одбојкашице из Херцег Новог долазе на Златибор.

                Како ће општина Чајетина следеће године бити домаћин Светског првенства у школским спортовима, када ће на Златибору боравити више од 5.000 ученика, то је добра прилика да се ове братске средине „увежу“ и кроз реализацију овог међународног такмичења, чуло се на састанку представника Чајетине и Херцег Новог.

                (Банатски добошар / Општина Чајетина)