Банатско Ново Село: Одржана изложба слика из „Завичајне збирке Стевана Ђаконовића“

У суботу, 17. августа у галерији Дома културе отворена је изложба слика из фонда „Завичајне збирке Стевана Ђаконовића“. Изложбу су чинила дела новосељанских, панчевачких  и сликара из Старчева, а који су своја дела својевремено поклонили Стевану Ђаконовићу, колекционару, новинару и публицисти из Банатског Новог Села.

О самим изложеним сликама и цртежима, њиховом значају и о самом Стевану Ђаконовићу говорили су Марћела Корњан Стојичић, директор Дома културе, Милена Јовишић, ауторка изложба и унука Стевана Ђаконовића и Милан Јакшић, сликар и некадашњи директор Историјског архива у Панчеву.

Ауторка изложбе Милена Јовишић је нагласила да је након седам година од последње изложбе и 20 година од смрти Стевана Ђаконовића део фонда из „Завичајне збирке Стевана Ђаконовића“ поново пред публиком и то захваљујући Дому културе.

„Изложба је састављена из неколико делова, пре свега су ту портрети који су настали седамдесетих година прошлог века, потом слике са мотивима села који су настали осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века и цртежи. Све ове слике поклон су Стевану Ђаконовићу од сликара из Банатског Новог Села, Панчева и Старчева: Ливиуса Балножана, Станка Гвозденца, Станка Бубњевића, Јонела Малајмареа, Јелене Бадњевац Ристић, Јована Витомирова, Драгиње Младеновске, Драгослава Кањевца и Павла Рајковића“, навела је Милена Јовишић.

Милан Јакшић се у свом обраћању најпре осврнуо на значај и важност чувања докумената, чувања историје, заштити културних добара и о колекционарству. „Не бацај ништа док не провериш његову вредност“ је порука коју је научио и схватио радећи годинама у Историјском архиву у Панчеву, и порука до које је Стеван Ђаконовић сам дошао, и које се придржавао стварајући „Завичајну збирку“.

О изложеним сликама је навео да су оне музејска грађа која је део веће уметничке збирке настале након вишедеценијског сакупљачког рада Стевана Ђаконовића.

„Ове изложене слике су репрезентативне, вредне и веома су ме пријатно изненадиле. Оне су настале током Ликовних колонија у Делиблатској пешчари са које су је уметници поклањали „Завичајној збирци Стевана Ђаконовића“. Предлажем да ова изложба живи и даље и да се фонд Завичајне збирке, сада при Дому културе, и даље обогаћује. Предлажем да нађете неки повод, сеоску славу на пример, славу Дома културе или неки други значајан догађај, на који би уметници долазили, стварали дела са мотивима села или неке друге тематике, и да део таквих дела поклањају Банатском Новом Селу“, нагласио је отварајући изложбу Милан Јакшић.