Јужнобанаћани пливали за Богојављенски крст

                Као што смо и најавили данас је у неколико места јужног Баната организовано  пливање за Богојављенски крст.

У организацији Удружења „Српска Спарта“, Месне заједнице Горњи Град и Преображенске цркве, у Панчеву је данас око 80 младих људи, међу којима је било и пет девојака, пливало за Часни крст. Након литургије у Преображенској цркви и литији коњаника кроз град, пливање до Часног крста организовано је било на Градској плажи на Тамишу. Овогодишњи победник је Никола Медан.

Удружење спортиста „Фамилија“ уз подршку Српске православне цркве одржало је данас десето пливање за Богојављенски крст. Међу 36 пливача биле су и четири девојке, а на траси ковинског Дунавца први је до Часног крста стигао потпоручник Александар Стаменковић, из Смедерева.

У Црепаји је пливање за Богојављенски крст организовано по пети пут, и то на сеоском језеру. Након службе у Храму Успења пресвете Богородице и свечаној литији до језера, благослов пливачима дао је месни свештеник Живко Коврлија. До Часног крста први је стигао Стефан Стојков.

„Бог се јави“ одјекивало је и ове године са српске и румунске стране реке Нере код Врачев Гаја. Наиме, традиционално пливање за Богојављенски крст организовале су Црквене општине Српске православне цркве из Врачев Гаја и Соколовца, у суседној Румунији (у коме је већинско српско становништво). Читав догађај увеличали су Његово преосвештенство епископ банатски господин Никанор и Епископ будимски и администратор темишварски господин Лукијан. За Часни крст пливало је 14 момака из Србије и један младић из Соколовца. До Часног крста први је стигао момак из Беле Цркве – Исак Седљак.

Вршчани су данас по 12. пут организовали пливање за Богојављенски крст. Након Архијерејске литургије у Саборном храму од 11 часова је била формирана литија која је Дворском улицом, преко Градског трга и булевара Милоша Обилића, стигла до Градског језера. У 12 часова организовано је било пливање уз учешће 62 учесника (уз неколико ветерана и једне девојке). До Часног крста први је стигао Никола Банковић из Вршца.