Шест година од убиства Оливера Ивановића

                На данашњи дан 2018. године испред седишта своје странке у северном делу Косовске Митровице, са шест хитаца у леђа, убијен је Оливер Ивановић, председник Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“.

                Извршиоци и налогодавци овог убиства још увек су непознати, а истрага поводом ове егзекуције вођена је како у Београду тако и у Приштини.

За разлику од Београда у Приштини се пред Основним судом води поступак против шест лица за помагање у убиству Ивановића, а оптужени су: Раде Басара, Жарко Јовановић, Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић и Силвана Арсовић. Оптужница за ово убиство је мењана три пута у току три године, а оптужени у овом судском процесу су изјавили да нису криви.

Сваког 16. јануара представници Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ , Ивановићева родбина и пријатељи полажу цвеће и пале свеће на месту где је Ивановић убијен.

Годишњица од убиства Оливера Ивановића биће обележена и у Београду где ће у Храму Светог Саве бити служен помен.

                Оливер Ивановић рођен је у селу Рзнић код Дечана 1953. године од оца Богдана и мајке Олге, просветних радника. Основну школу је завршио у Ђаковици, средњу техничку у Косовској Митровици, а похађао је и Војну академију коју напушта након треће године. Машинство завршава у Косовској Митровици, а касније и Економски факултет у Приштини.

                Бавио се спортом, стигао је до титуле велемајстора и међународног судије у каратеу.

                У неколико наврата је истицао да политика није била предмет његовог интересовања, али, околности и рат на Косову гурнуле су га и у ту причу.

                Оливер Ивановић је говорио неколико страних језика (енглески, италијански и албански), поседовао је специфичан прагматизам и огромно поштовање у граду из кога никад није хтео да оде. У крајњем случају његови суграђани, са којима је у ратним данима делио добро и зло, од њега су то и очекивали. И Оливер је ушао у ту борбу.

                Била је то борба за голи живот људи на северу Косова, да би са временом и његовим све већим ангажовањем на том плану, та борба прерасла у одлучност Срба да остану на Косову и Метохији.

Оливер Ивановић је био политички и хуманитарни лидер косовско-метохијских Срба, и није био класичан политичар. Идеје о суживоту, правди и демократији биле су му водиље, а то је засметало многима. Нечаснима са једне и друге стране, криминалцима, талогу, онима који су својевремено платили спот против њега на Пинк телевизији.

За собом је оставио: Николу, Жарка, Јанка и Богдана.