Соколовац: Нова спортска дворана носи име „Миодраг Белодедић“

        На Међународни дан учитеља, 5. октобра, уз присуство великог броја званица и мештана, у Соколовцу, у суседној Румунији свечано је отворена нова спортска дворана која је понела име славног фудбалера Миодрага Белодедића.

Панорама Соколовца, фото: prinscreen

        Ради се о изузетном мултифункционалном спортском објекту са модерном подлогом за игру, свлачионицама, тушевинама и трибинама са више од 120 места за седење. Вредност инвестиције је око милион евра, а финансирана је из буџета централног инвестиционог фонда. Из буџета локалне самоуправе обезбеђена су средства за инфраструктуру (вода, канализација, струја).

Пре свечаног дела спортску дворану је освештао архијерејски заменик Епархије темишварске протојереј-ставрофор Маринко Марков са свештенством и монаштвом Соколовачког намесништва.

Свечану врпцу на хали пресекли су Миодраг Белодедић, бивши фудбалер и почасни грађанин Соколовца, Олгица Гица, председница општине Соколовац, Драгомир Јоан, префект жупаније Караш-Северин и Стефан Томашевић, амбасадор Републике Србије.

Након сечења врпце

        На самој свечаности присутни су били посланици румунског парламента Огњан Крстић, који је и председник Савеза Срба у Румунији, Силвију Хуедезеу, Маријус Дамиан и Слободан Гера, амбасадор Србије у Букурешту Стефан Томашевић, префект жупаније Караш – Северин Драгомир Јоан, 17 представника разних општина, представници Савета жупанија, бивши саиграчи Јосиф Ротариу и Жан Владоју, делегација Фудбалског клуба „Црвена Звезда“.

        „Тако је ненадмашни, елегантни дефанзивац који је блистао у „Стеауи“ из Букурешта и „Црвеној Звезди“ из Београда, дочекао и да се уздигне и на једно од највећих постоља. Седам месеци пре шездесетог рођендана, са крова Европе и света попео се и на кров Соколовца – да попут звезде водиље сија будућим нараштајима и још нерођеним шампионима“, преноси, између осталог, у пригодном тексту поводом поменутог догађаја  гласило Савеза Срба у Румунији – „Наша реч“.

Миодраг Белодедић

        У завршном делу програма одржан је турнир у малом фудбалу за децу рођену 2013. године, уз учешће екипа: „Црвене Звезде“ Београд, „ЋСМ“ Решице, „Галакси“ Темишвар и домаће „Нере“. Победили су гости из Србије.

        На крају треба поменути и један интересантан детаљ, а који је, верујемо, непознат многима у Србији. Наиме, Општина Соколовац једина је локална самоуправа у Румунији, а највероватније и читавом српском расејању, која на општинском грбу има лик Светог Саве. Треба рећи и да њихова основна школа, са традицијом дугом два ипо века, носи име  српског светитеља.