Одржан 54. Сабор пчелара: Трагови некадашњег сјаја

                Не тако давно Сабор пчелара у Девојачком бунару окупљао је огроман број заљубљеника у мед и пчелиње производе. Поред бројних пчелара на овој манифестацији присуствовао је и велики број других предузетника, затим било је ту и занимљивих културних садржаја, али што је и најважније, и велики број посматрача и купаца. И све је то поред атрактивности и вашарског изгледа имало и добру економску основу, односно рачуницу.

                Овогодишњи Сабор који је организован у суботу, 1. јула, био је све само не Сабор. Осам штандова са медом и производима од меда и неколико штандова удружења жена из Алибунара, Владимировца, Банатског Карловца, Николинаца и Добрице било је више него поражавајуће за 54. Сабора пчелара. Са штандом Дестилерије „Враговић“ из Банатског Карловца које је нудило своју ракију „Банатску равницу, скоро да је било  више несаборских понуда и производа него ли наменских.

Фото: Банатски добошар
Владимир Враговић са својом “Банатском равницом”

                Кривица за овај фијаско пада на душу организатора – Туристичком удружењу Алибунар и Општини Алибунар. Када настављате традицију провереног и већ брендираног догађаја, а све у време друштвених мрежа, сајтова и портала, када се много лакше и брже него раније може информисати велики број људи, деси се „Сабор“ са свега неколико учесника…

                Да не причамо напамет из архиве ранијих сабора пронашли смо један плакат који дочарава управо ово на шта указујемо…

Плакат са 50. Сабора

                На крају, а да не буде све тако црно, морамо да поменемо да су саборску част овог пута одбранили пчелари из Иланџе (Пчелињак Крстић), Добрице (Бранислав Бакурски), Вршца (Пчеларско газдинство „Спорин“), Алибунара (Породица Хорњак, „Пчелара“), Орешца (Пчеларско газдинство „Марићевић“), Хајдучице (П. Храшко), као и Пчеларско газдинство „Пчелињак Уна“ из Беле Цркве.

Пчелињак Уна, фото: Банатски добошар

                Сви поменути излагачи нудили су мед са цветова уљане репице, багрема и ливадског цвећа.