Владимировац: Света Тројица и Свети Јован Владимир обележени низом манифестација

Владимировац је насељено место (село) у Општини Алибунар и по попису становништва из 2002. године имало је 4.111 становника. У некада изразито румунском насељу последњих година већину чине Срби са око 54% у укупном уделу становништва.

Насеље је основано 1808. године када је и ушло у састав Немачко-банатске регименте са седиштем у Панчеву, a у оквиру тадашње Војне границе.

У насељу постоје два православна храма – цркве.

Храм Румунске православне цркве изграђен је у периоду од 1859 – 1863. године и посвећен је Силаску светог Духа – Светој Тројици.

Храм Српске православне цркве почео је да се гради 1990. године и радови са прекидима трају све до данас. Храм је посвећен Светом Јовану Владимиру, српском краљу који се слави 4. јуна.

Овогодишње обележавање Свете Тројице и Светог Јована Владимира поклопиле су се истог дана (4. јуна) тако да је празновање у Владимировцу било обострано и свечаније.

Празновало се од 2. па све до 4. јуна низом манифестација у организацији Месне заједнице, разних удружења и спортских клубова.

Наступ балерина

У Дому културе одржан је концерт фолклорних ансамбала из Румуније, наступ солиста из Алибунара и Владимировца, као и наступ балерина Балетске школе „Димитрије Парлић“.

Испред Ловачког дома одржана је „Пасуљијада“ на којој је учешће узело 27 екипа, а међу њима и екипа из суседне Румуније.

Победничка екипа из Румуније са домаћинима: Александра Туфиси (Решица), Јон Цинцар, Ади Борцеан (Решица) и Давид Цинцар

Чланице удружења жена „Вредне руке Баната“ у својим просторијама организовале су такмичење у изради банатских штрудли.

У просторијама Месне заједнице био је организован турнир у шаху, а у школи карате турнир.

Секретар Месне заједнице Зоран Максимовић

Такмичење у балотању организовано је у познатом излетишту Девојачком бунару, а којом приликом је било чак 42 екипе (две из суседне Румуније).