Влада нема пара – паорима нова понуда

                Након састанка у Влади представници  удружења пољопривредника из Суботице, а који су у понедељак, 30. септембра блокирали део саобраћајнице у овом граду на северу Бачке, и којима се у знак подршке на мирним протестима прикључило још неколико удружења, изјавили су да држава тренутно нема пара за испуњење прошлогодишњих обећаних обавеза, као и да им помогне око санирања штете од катастрофалне суше током лета.

                Наиме, захтев за исплатом 17.000 динара за сертификовано семе по хектару је одобрен, али биће потребно од пола године до годину дана да се та средства исплате.

                Друго, Влада, односно Министарство пољопривреде је предложило исплату 7.000 динара по хектару без правдања трошкова и та средства би могла бити исплаћена у року од 15 до 20 дана.

                За друге захтеве као што је мораторијум на кредите банака (као током пандемије вируса короне), гориво на свим пумпама без акцизе 2025. године, као и уређење робне берзе, Министарство их је позвало на нови састанак за 15 дана.

                Треба рећи и да је Министарство пољопривреде обећало паорима за следећу годину субвенције од 25.000 динара по хектару које би биле исплаћене до марта месеца.

                На крају свог обраћања медијима пољопривредници су истакли да претходни договор са Владом није испуњен, а да ће одлука о својим наредним корацима бити донета након састанка пољопривредних удружења у понедељак.