Београд: Расписан тендер за идејни пројекат аутопута Е-70

        Након што је Скупштина Војводине у априлу прошле године усвојила одлуку о изради просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора аутопута Е-70, деонице Панчево-Вршац-Ватин, Јавно предузеће „Путеви Србије“ расписало је нови тендер са студијом оправданости поменуте деонице аутопута.

        Вредност тендера је 600 милиона динара, а дужина планиране трасе од Панчева до границе је око 65 километара.

        Када је 2021. године расписан тендер за израду Претходне студије оправданости са Генералним пројектом аутопута Е-70, наведено је да је траса аутопута наставак будуће обилазнице око Београда (Добановци-Остружница-Бубањ Поток-Винча-Панчево) и да је то траса која ће повезивати европске коридоре IV и X.

        Треба рећи и да је Споразум о изградњи аутопута Београд – Темишвар између Србије и Румуније потписан средином 2022. године, као и да је Румунска влада недавно одобрила техничке и економске показатеље за изградњу аутопута Темишвар – Моравица (на румунско-српској граници) у дужини од преко 72 километара.

        Такође, најављена је и изградња новог заједничког граничног прелаза, на око 1,5 километара од постојећег, а који ће финансирати Румунија.

Фото: Printscreen