Банатско Ново Село: Откривени делови насеља из раног средњег века

Након рекогносцирања терена (преглед терена и бележење тачака где се могу очекивати могућа налазишта) на територији самог града Панчева, те насеља Иваново, Банатски Брестовац, Омољица, Долово и Војловица, где су регистрована нова археолошка налазишта од најстаријег периода праисторије, неолита, бронзаног доба, налаза из античког доба, средњег века и новог доба, на ред су дошла истраживања атара Глогоња, Јабуке, Качарева и Банатског Новог Села.

                На потезу сеоског атара под називом Велика долина, на парцелама у власништву Ђорђа Смољана, Ане и Милене Карлаш, археолошка екипа Народног музеја Панчево под руководством виших кустоса Јелене и Војислава Ђорђевића, током августа и септембра месеца обавила је археолошка истраживања.

Јелена и Војислав Ђорђевић, фото: Банатски добошар

Ископавањима су претходила опсежна рекогносцирања терена када је на поменутом потесу Велика долина по први пут евидентирано више археолошких локалитета. На појединим парцелама обављена су и геомагнетска снимања која су у многоме олакшала посао археолозима.

Наиме, на две парцеле ископавањем су истражени делови насеља из раног средњег века. На њиви Ђорђа Смољана истражена су два стамбена објекета. Ради се о полуукопаним земуницама приближно квадратног облика, а од којих је једна у углу имала земљану пећ. Поред тога истражено је и пет од седам регистрованих калотастих земљаних пећи. Тај део насеља највероватније је имао функцију кујни у којима је припремана храна. Од покретних налаза проналажени су уломци посуда – углавном лонаца, котлића и вршника, али и коштана шила, керамички пршљенци, гвоздени ножићи и једно оцило.

Друга позиција на којој су ископавања у току, а која се полако приводе крају, врше се на парцели Ане и Милене Карлаш. Ту је за сада откривена једна полуземуница са каменом пећи – такозваном каменком. И овде су проналажени бројни уломци керамичких посуда и камени жрвњеви.

Ова насеља се оквирно могу определити у период од 8. до 10. века. Имају карактеристике словенске материјалне културе и могу се повезати са (у историјским изворима већ познатим) словенским племеном Бодрића.

Завршетак овогодишње археолошке кампање очекује се током наредне две недеље, а у плану је да се наредне године настави са истраживањима ових локалитета.  

Иначе, овде је реч о пројекту који је 2004. године започео Музеј Војводине уз подршку Завода за заштиту споменика културе из Новог Сада, а који на територији Баната раде панчевачки археолози. Пошло се од чињеничног стања да до тог тренутка сва археолошка налазишта нису бележена на прави начин, а да се са новим приступом примењују европски стандарди Конвенције о заштити археолошких налазишта, односно њихова методологија.

На крају треба рећи и да су ова ископавања финансирана од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

(Банатски добошар/Народни музеј Панчево)