Пољопривреда: Рана жетва и штета од суше

За текућу годину, посебно за јун, јул и август месец, научници који се баве климатским истраживања, кажу да је најтоплија на планети Земљи од кад постоје мерења.

Ово лето и у Србији је најтоплије од 1951. године, од када се редовно мере температуре.

Овако топла година довела је до ране жетве пролећних и јесењих култура и умногоме је утицала на висину приноса пољопривредних производа. Међутим, нису сви делови земље подједнако погођени високим температурама. Када говоримо о Војводини, у највећем проблему су ратари на северу Бачке и Баната. Због високих температура и суше многи ће бити на губитку, а неки са штетом и до 80 одсто.

И у истраживачко-развојном Институту „Тамиш“ Панчево, а који покрива катастарске општине града Панчева, општина Алибунар, Ковачица и Опово, наводе да се у производњи јарих биљних врста бележи пад од 30 до 50%. Нешто боља ситуација постигнута је на оним парцелама где је било падавина и где је испоштована агротехника.

        У изјави за Радио-телевизију Војводине стручњаци Института „Тамиш“ наводе да се на подручју које покрива њихов Институт приноси кукуруза крећу од 4,3 тоне до 8 тона по хектару, а за сунцокрет приноси се крећу око 2,7 тона, а што је у односу на вишегодишњи просек за око 30 одсто мање.

        Зоран Сефкеринац, ратар из Банатског Новог Села наводи да се на парцелама које коси његово породично газдинство приноси кукуруза износе од 2,5 до 4,5 тона по јутру, и то све у зависности од положаја парцела и процента кише које су добиле.

        Ливијус Смољан, секретар Удружења „Новосељански паори“ из Банатског Новог Села потврђује тешко стање на терену, и наводи да се на подручју катастарске општине Банатског Новог Села принос кукуруза креће у распону од 1,5 до 5 тона по јутру.

И он и Сефекринац наводе да су у Банатском Новом Селу приноси испод просека и да су сви они који су земљу узели у аредну, у проблему.

        Mеђутим, са друге стране директорка Удружења „Жита Србије“ из Београда Сунчица Савовић, у изјави за Танјуг, истакла је да ће ова година, упркос суши и високим температурама, по висини приноса бити боља него 2017. и 2022. године.

        „Ове године очекујемо најмање 5,5 тона по хектару кукуруза, а постоје индиције да ће се тај принос приближити и до 6 тона по хектару“, изјавила је Сунчица, а преноси Танјуг .

        (Банатски добошар / РТВ Војводина)