Панчево: Прекид наставе у Електротехничкој школи због именовања в.д. директора

                У једној од престижнијих школа града Панчева, Електротехничкој школи, настава од 2. септембра није почела уобичајеним планом и темпом, а све због штрајка запослених.

                Наиме, на конкурсу за избор директора Електротехничке школе „Никола Тесла“ који је расписан током априла, маја и јуна месеца 2024. године конкурисао је само један кандидат – Никола Чебић, који је испуњавао све услове конкурса.

Након позитивног мишљења Наставничког већа и редовне процедуре Школски одбор донео је Одлуку о именовању Николе Чебића за директора школе и комплетну документацију је послао Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине, а ради давања сагласности.

                Међутим, од Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине, у законски прописаном року од 15 дана, та сагласност није стигла. Чак шта више, овај Секретаријат није испоштовао ни члан 123. Став 4 Закона о основама образовања и васпитања који каже, да уколико надлежни орган аутономне покрајине не достави сагласност у року од 15 дана од дана пријема захтева, сматра се да је сагласност дата. Уместо тога, Покрајински секретаријат за образовање именовао је Срђана Божовића за вршиоца дужности директора школе, а који није ни конкурисао за место директора..

                Из тог разлога наставничко веће Електротехничке школе „Никола Тесла“ је на својој седници од 30. августа затражило од надлежних органа у покрајини и републици неколико ствари.

Од Покрајинског секретаријата за образовање је затражено:

1.Да у најкраћем року проследи Министарству просвете, науке и технолошког развоја сву конкурсну документацију запримљену закључно са 18. јуном 2024. године, уз де јуре дату сагласност за именовање у смислу члана 123. Став 4. Закона о основама образовања и васпитања;

2.Да се до именовања по конкурсу једини кандидат за директора (Никола Чебић), који је добио апсолутну подршку колектива, именује на место вршиоца дужности директора.

Од Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је затражено:

1.Да по пријему конкурсне документације, без одлагања именује директора Електротехничке школе „Никола Тесла“ Панчево, по реализованом конкурсу, пошто су прошли сви рокови у смислу Закона о општем управном поступку.