Златибор: Од 22. до 25. августа – 13. Међународни фестивал спортског филма

                Изложбом у част Синише Михајловића у четвртак, 22. августа у Културном центру Златибор почиње 13. Међународни фестивал спортског филма.

                На изложби у част недавно преминулог Синише Михајловића посетиоци ће моћи да виде приватне фотографије, личне ствари, дресове, пехаре и медаље нашег прослављеног фудбалера. Пре Златибора ова изложба је постављена само у Музеју примењене уметности у Београду и у Новом Саду.

                Саму изложбу ће отворити Мирослав Тањга, директор спортског сектора у Фудбалском савезу Србије (иначе кум Синише Михајловића), уз присуству Синишиног брата Дражена.

                Оливера Никитовић, директор фестивала најавила је да ће на 13. Међународном фестивалу спортског филма (МФСФ) Златибор 2024., а који се одржава под слоганом „Да победи олимпијски дух“,  бити приказано 77 домаћих и страних филмова о спорту. Саме пројекције су предвиђене у Културном центру Златибор, на Краљевом тргу, као и у биоскопској сали Дома културе у Чајетини. Посебна најава ће бити одржана 17. августа на међустаници Голд гондоле, када ће бити приказан играни филм на тему кошарке „Момак и девојке“, аутора Ивице Видановића.

                Селектор и уредник фестивалског програма Александар Аврамовић је нагласио да ће заинтересовани моћи да виде ауторске радове из 25 земаља и са 4 континента, што Међународни фестивал спортског филма на Златибору сврстава у једну од најрепрезентативнијих смотри спортског филма у свету.

                Организациони одбор фестивала, на челу са Арсеном Ђурићем, председником Скупштине општине Чајетина, је одлучио да признања за изузетан допринос спорту и филму додели Одбојкашком савезу Србије (поводом стогодишњице одбојке у Србији), Филмским новостима (поводом 80 година рада), Југословенској кинотеци (поводом 75 година рада), те легендарним спортистима Ратку Рудићу (ватерполо), Зорану Мустуру (ватерполо), Вањи Грбићу (одбојка), Јурету Франку (алпско скијање), Зорану Марковићу (спортски новинар) и глумцима Миленку Павлову и Слободану Боди Нинковићу. Милош Грлица, српски атлетски параолимпијац ће добити Повељу херој спорта и живота „Наташа Ковачевић“.

                У име суорганизатора Фестивала спортског филма, Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор је истакао да развој Фестивала прати развој Златибора као туристичке дестинације и да се и општина Чајетина стратешки определила за убрзан развој спортског туризма кроз улагање у значајно проширење понуде када је у питању могућност за организацију највећих спортских такмичења и припрема спортских екипа током целе године на Златибору.

                „Од почетка године на припремама на Златибору је боравило више од 50 спортских екипа и то је један од разлога зашто партнерски радимо са организаторима фестивала спортског филма“, нагласио је Владимир Живановић.

                У такмичарском програму филмове ће оцењивати еминентни стручњаци из света филма: Душа Булић, сценариста и креативни продуцент из Србије, Маријана Терзин Стојчић, виши стручни сарадник Југословенске кинотеке, те Војко Корошец, директор МФСФ у Рогашкој Слатини, у Словенији.

Фестивал траје од 22. до 25. августа, када ће званично бити проглашени најбољи филмови, а специфичност овогодишњег фестивала је и Спортски дан за родитеље и децу, који ће бити одржан 23. августа са почетком у 18:30 часова, у Парку у Чајетини.

(Банатски добошар / Туристичка организација Златибор)