Када волиш балоте ни Холандија није далеко

                На само 10 километара од немачке границе, у провинцији Хелдерланд, налази се један од најстаријих градова у Холандији – Нијмеген.

                И не само да је најстарији, овај универзитетски град 2018. године добио је титулу зелене престонице Европе. Наиме, на простору некадашње електране на угаљ изграђен је соларни парк у коме се налази 9.000 соларних панела…

                Међутим, тема наше мале приче није сам град, његова историја или економија.

                У овом граду од 1986. године постоји Балоташки клуб „Нијмеген“, чији је председник Љубиша Стојановић (пореклом из Ниша), и који на свом терену сваке године организује такмичење у балотама. Последња три турнира имала су интернационални карактер јер су поред учесника из Холандије ту били и играчи из Аустрије, Хрватске, Италије и Србије.

Оно што је за читаоце нашег портала из јужног Баната посебно интересантно је то, да су међу учесницима из Србије углавном били људи из Банатског Новог Села. Ненад Шуша, Јово Кнежић, Рајко Дупор и Недељко Топић не само да су се такмичили, они су и освајачи сребрних и бронзаних медаља за протекле три године. Прошле године су Јово Кнежић и Рајко Дупор, од укупно 16 тимова који су се надметали, освојили друго место.

Средином јуна месеца ове године на травнатом терену Балоташког клуба „Нијмеген“ своје умеће на интернационалној сцени окушали су Ненад Шуша из Банатског Новог Села и Бранко Јошић из Шида, као једини играчи балота из матице. Иначе, на турниру је учествовало 16 екипа из Холандије, Аустрије, Хрватске и Србије.

                Међу искусним интернационалним балоташима и по посебним правилима Ненад Шуша и Бранко Јошић освојили су треће место. Прво место припало је домаћинима – екипи Балоташког глуба „Нијмеген“, други су били Италијани, а трећи Ненад Шуша и Бранко Јошић.

                Да љубав према одређеном спорту, игри, надметању и дружењу нема граница говори и ова мала прича о Новосељанима који своје умеће у балотама искушавају и у далекој Холандији.

                „Пре три године преко неких познаника из Београда, а као организатор бројних балоташких турнира на мом терену у Банатском Новом Селу, добио сам позив да учествујем на турниру у Нијмегену. И свидело ми се, домаћини су дивни људи, тамо сам у прилици да упознам добре иностране играче, али и да са њима разменим искуства у игри балота. Међутим, оно што ме веже за Нијмеген је и Љубиша Стојановић, председник тамошњег клуба са којим сам у међувремену постао и добар пријатељ. Љубиша је пре неколико дана био мој гост у Банатском Новом Селу и имао је прилику да у центру села обиђе такмичење у кувању гулаша „Бангул“, и то му се јако свидело. Иначе, када год из Холандије креће пут Ниша Љубиша редовно свраћа у Банатско Ново Село“, навео је за наш портал Ненад Шуша.

Неки од овогодишњих учесника интернационалног турнира у балотама