Златибор: Наступ културно уметничких друштава из Темишвара, Арада и Едмонтона

                У оквиру Златиборског културног лета у петак, 19. јула на Краљевом тргу наступ су имали Академско културно уметничко друштво „Младост“ из Темишвара, Културно уметничко друштво „Коло“ из Арада и културно уметничко друштво из Едмонтона.

                Програм је почео играма из Бачке, да би се наставио играма из Београдске посавине, Босилеградског крајишта, Кумановског поља и Баната. Након њих публици су се представили и то вече учинили незаборавним и гости из Канаде, из српског културно уметничког друштва из Едмонтона.

                Треба рећи да је АКУД „Младост“ из Темишвара основано 1969. године у оквиру Савеза Срба у Румунији и да броји више од 150 чланова, играча, инструменталних и вокалних солиста. Посебни су по својој намери да одрже везу између посматрача и традиционалне српске културе, као и да пробуде интерес младих за неговање аутентичног фолклора.

                Публика на Краљевом тргу уживала је и у наступу Културно уметничког друштва „Коло“ из Арада, које је основано 2010. године, такође под покровитељством Савеза Срба, а са циљем очувања српске традиције, песме, игре и језика у Поморишју.

                Оба друштва наступају широм региона на разним такмичењима и манифестацијама.

                Златиборско културно вече је обогатио и наступ српског културно уметничког друштва из Едмонтона, које је део црквено-школске општине „Свети Сава“, најсеверније српске парохије у Канади. Друштво је основано 1959. године и броји преко 200 чланова у 7 различитих ансамбала.

(Банатски добошар/Туристичка организација Златибор)