Игром и песмом у Сирогојну обележен Петровдан

  

        Велики хришћански празник – Петровдан, традиционалном манифестацијом обележен је 12. јула и у златиборском селу Сирогојну. Традиција обележавања Петровдана у овом месту дужа је од 250 година, а краси је масовна посета и богат културно-уметнички програм.

        Свечаност је почела јутарњом литургијом у храму Светог Петра и Павла да би била настављена разноврсним програмом у току читавог дана.

Туристи који су се том приликом задесили у Сирогојну имали су прилику да погледају сталну музејску поставку Музеја на отвореном „Старо село“, као и да чују како се одвијао живот у овом златиборском насељу у 19. веку.

Током дана посетиоци су могли да уживају у турниру у малом фудбалу, такмичењу у спремању хуманитарног посног рибљег котлића „Кувати срцем за Марту“, док је након вечерње литургије програм био употпуњен свечаним дефилеом и концертом културно-уметничких друштава на платоу у порти цркве.

За сам крај вечери бројне посетиоце забављао је „ОК бенд“ .

Организатор читаве манифестације је Туристичко удружење Сирогојно, уз покровитељство општине Чајетина и подршку Туристичке организације Златибор, Музеја „Старо село“ Сирогојно, Културног центра Златибор – Чајетина, ТРК „Златибор“, Спортског савеза Чајетина, Одмаралишта „Вива спорт“, као и бројних мештана заљубљеника у традицију и традиционалне вредности.

(Банатски добошар/Општина Чајетина)