Чајетина: Челници општине о урађеним и будућим пројектима

                На адресу нашег портала стигао је допис Службе за информисање Здраве Србије у коме обавештавају јавност о одржаном скупу у Чајетини, а где су челници општине пред грађане представили шта је све урађено у претходне четири године, односно шта је у плану да се уради у наредном четворогодишњем мандату.

                Пред пуном салом чајетинског Дома културе скупу се први обратио председник Здраве Србије и председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, који је нагласио да се против њега и његове породице, као и осталих функционера Здраве Србије, води никад прљавија кампања. „Овај интензитет неистина и зла није био никада на територији Чајетине, нашег краја и Златиборског округа. Вређају се чланови наших породица, крију се људи иза лажних профила, износе се неистине.

                Кренуло је са лажима како ћемо да уништимо и упропастимо Рибничко језеро и да тако оставимо општину без воде. Ми који толико радимо не можемо да дозволимо себи да нешто рушимо“, нагласио је Стаматовић.

                Колика је жеља неких других да дођу на власт, наставио је Стаматовић, могу вам илустровати на примеру непримерене борбе за земљиште ПК Златибор. Неко је 2000-те године зацртао и себи дао за право да буде газда трећине Златибора, а да то не плати. Континуитетом у власти смо то спречили, да 2.213 хектара оде у руке приватног лица.

 Већина тог запоседнутог земљишта је плановима општине или Владе Србије предвиђена за јавне намене и боримо се да остане у власништву државе Србије, да остане у вашем власништву тј. у власништву општине Чајетина.

                Стаматовић је додао да је 70 хектара ка Смиљанским закосима, преко пута Крста, општина доделила манастиру Хиландар, а да је око 500 хектара поред Рибничког језера намењено за изградњу голф терена и осталих савремених садржаја. „Обилазнице које се раде око Златибора се добрим делом налазе такође на том земљишту, као и траса гондоле.

И део трасе гондоле који ће ићи ка Прибоју задире делом у то земљиште. Новоформирано гробље на Златибору се налази на том земљишту, затим рециклажно двориште, као и скијалиште на Обудојевици.

                Боримо се само истином и нећемо да се служимо прљавом кампањом. Само нам је потребна ваша подршка и ниште не морамо да злоупотребљавамо. Одговорно вам тврдим да ми побеђујемо, закључио је Стаматовић.

                Председник Извршног одбора Здраве Србије и председник Скупштине општине Чајетина Арсен Ђурић је укратко представио шта је све урађено у претходне четири године и шта је још у плану. „Урадили смо најдужу гондолу на свету, најсавременији погон за прераду отпадних вода на Златибору, изградили 194 километара путева и улица на територији општине Чајетина и реконструисали преко 30 километара путева. Урађено је преко 70 километара водоводне и преко 15 километара канализационе мреже.

 Реконструисана је и проширена спортска хала у Чајетини, Дом културе у Чајетини, спортска хала на Златибору са смештајним капацитетима и соларном електраном од 500 киловата. Почета је изградња новог вртића на Златибору и завршена је реконструкција вртића у Чајетини“, навео је Ђурић.

                Велика средства су уложена у Агробизнис центар, наш Еко аграр, наставио је Ђурић, у набавку пољопривредне механизације за потребе услужног орања и свега осталог по изузетно повољним ценама, почетак органске производње у млекари „Наша Златка“.

                Изграђена је нова зграда комуналног јавног предузећа уз набавку механизације на којој нам могу позавидети највеће грађевинске фирме у Србији. Највећи део радова на путевима и на водоводу на територији општине Чајетина раде наша јавна предузећа.

                Већ је положено девет километара цеви Сушичког водовода и налазимо се на половини предвиђених радова, а набављено је преосталих осам километара цеви за трасу до Златибора. Урађен је резервоар на Златибору од 2.000 кубика и замењен је комплетан магистрални цевовод од Рибничког језера до Златибора у дужини од четири колометара.

                Ђурић је навео да се у наредне четири године наставља са изградњом гондоле од Торника до Прибојске Бање, радиће се голф терен код Рибничког језера, 20 фудбалских терена на самом Златибору, изнад хотела Торник, постројење за прераду отпадних вода у Чајетини, али и мања слична у Мачкату, Сирогојну, Водицама, Смиљанским закосима и Гајевима, фискултурне сале у Сирогојну и Мачкату. Планирано је и проширење вртића у Мачкату, уз наставак изградње путева, тако да ће сваки засеок добити асфалтни пут.

                О радовима у области инфраструктуре је говорио Срђан Пантовић, члан Главног одбора Здраве Србије и директор Комуналног јавног предузећа „Златибор“.

 „Реконструкција игралишта код вртића обухватиће реконструкцију кошаркашког и одбојкашког терена, изградњу забавног дечијег парка, изградњу трибина поред

фудбалског терена и изградњу 21 паркинг места изнад вртића. Све радове изводи Комунално јавно предузеће „Златибор“ и у тај посао смо од почетка укључени – од пројектовања до извођења.

                У изградњи је и већи комплекс на Главици, радови су у поодмаклој фази и на том делу ћемо имати кошаркашки, одбојкашки и фудбалски терен, као и атлетску стазу у дужини од 70 метара. Кошаркашки и одбојкашки терен ће бити прекривени мултифункционалном подлогом, и атлетска стаза, наравно, а фудбалски терен ће бити прекривен вештачком травом. Већ су урађени приступни пут и јавна расвета, а на том терену ћемо имати рекреативну стазу која обилази око Главице. Цео комплекс ће бити завршен за нешто више од месец дана тј. до краја јуна“, рекао је Пантовић.

                У плану је да се отворе и два нова приласка Чајетини. Један са старог пута који иде од Јевремовића, да се практично препречи испод Главице и да се отвори пут ка Шипшовићима. Други прилаз је на Чајетинском брду, где општина има своју парцелу и могуће је да се прошири прилаз.

                О великој инвестицији у области ученичког стандарда говорила је Јелена Марић, директорка Угоститељско-туристичке школе у Чајетини. „Оправданост изградње ученичког дома у Чајетини подразумева и економске разлоге, социјалне и васпитно-образовне, а у изради тог елабората нам је много помогао Иновациони бизнис центар са Златибора. Идеја нам је да овај дом уђе у систем ученичких домова Министарства просвете Републике Србије.

                Дом за ученике ће се градити на простору између основне и средње школе и спортског центра Главица. На том простору ће се изградити мултифункционални објекат са 100 двокреветних соба са купатилима, рестораном капацитета 50-70 ученика, а у оквиру дома ће бити и базен, теретана, простор за билијар и стони тенис, читаоница и интернет учионица, сале за хобије ученика. Дом ће користити и ученици основне школе као ђачку кухињу. У дому ће постојати и простор за дневни боравак деце са сметњама у развоју установе „Зрачак“ који ће бити прилагођен њиховим потребама“ рекла је директорка Марић. 

Фото: Здрава Србија