Банатско Ново Село: Обновљен је рад драмске секције на румунском језику

        Након шеснаест година обновљен је рад аматерске позоришна трупе на румунском језику при Дому културе у Банатском Новом Селу. Наиме, 2008. године глумци аматери при Дому културе учествовали су последњи пут на „Позоришним данима Румуна Војводе – Република Србија“.

        Захваљујући новом директору Дома културе Марћели Корњан Стојичић, затим на већ извесном завршетку радова на реконструкцији велике сале Дома културе, као и старим и новим глумачким ентузијастима, аматерска трупа на румунском језику при Дому културе обновила је свој рад. У току је припрема комада „И даље се могу писати љубавне приче“, аутора Штефана Карамана, у режији Штефана Јорданескуа из Темишвара, а планира се и наступ на „Позоришним данима Румуна Војводине“ у мају месецу.

        Тренутну глумачку екипу чине: Маринел Блаж, Дорел Блаж, Стеван Михајлов, Јонел Баба, Александар Чебзан, Мариета Блаж Симу, Даниела Владулец, Мариа Сабов, Маринела Фрианц и Мадалина Михајлов.

Иначе, драмска секција на румунском језику при Дому културе учествовала је на „Позоришним данима“ од самог оснивања ове смотре, тј. од 1974. године (смотра је иницирана 1973. године у Алибунару). У току свих ових година изведено је око 30 представа, а трупа је 1984. и 1989. године освојила „Marele Premiu“ (велику награду) позоришног фестивала.

На крају ваља напоменути и да је на челу Дома културе у Банатском Новом Селу по први пут од 1958. године, од његовог оснивања, једна жена. Као што смо већ навели, ради се о Марћели Корњан Стојичић (1983. годиште), професору музике, а која је родом из Николинаца.