Банатско Ново Село: Радио – аматери у функцији одбране земље 1999.

                Поред многобројних примера херојства, пожртвовања и несебичне помоћи током свих 78 дана НАТО бомбардовања СР Југославије, некако по страни и готово непримећена остала је улога радио – аматера у одбрани земље.

                Како преноси Танјуг више од 2.000 радио – аматера волонтерски је радило, односно били су саставни део система одбране.

                Међу ових две хиљаде радио – аматера у функцији одбране своје отаџбине били су и чланови Радио клуба „Никола Тесла“ из Банатског Новог Села.

                Наиме, Савез радио аматера Југославије је, након проглашења ратног стања, укључио и Радио клуб „Никола Тесла“, као и људе који се окупљају око њега, у такозвану радио мрежу за опасност. Њена основна функција је била да правовремено извиђа и обавештава о прелетима непријатељских летелица и пројектила и њиховом дејству на подручју јужног Баната.

                Новосељански радио – клуб који је бројао четрдесетак чланова (Срби и Румуни), на челу са председником Зораном Лауташем, успешно се укључио у ову мрежу.

Зоран Лауташ на задатку, фото: Архива “Наше новине бнс”

                Координатор свих активности радио мреже за опасност у Банатском Новом Селу 1999. године био је Ранко Савичић Ђока. Уз његову помоћ су организована дежурства на неколико локација (приватних кућа и зграде Дома културе) у селу, са којих су слате информације управној станици, а затим даље прослеђиване штабу у Београду. Дежурало се и за време опасности из ваздуха, а било је ангажовано тридесеторо људи. Делујући у систему радио мреже за опасност, новосељански радио-аматери су добијали и својим колегама пружали правовремене информације о дејству непријатеља по читавој територији.

                Треба рећи и да је за време ратног стања, у режији радио-клуба и радио мреже за опасност, бројним почетницима омогућено да у Ковачици полажу испит за Е-класу радио аматера.

Новосељани у Ковачици 1999. године, фото: Архива “Наше новине бнс”

По окончању НАТО агресије Савез радио – аматера Југославије, између осталих, пригодним Дипломама наградио је и тридесет чланова Радио – клуба „Никола Тесла“.

                На крају ове приче о заборављеним актерима одбране земље ваља истаћи и да је НАТО алијанса радио-аматере сматрала паравојном формацијом и легитимним циљем.

                На срећу ових одважних људи, у току читаве агресије, ниједан члан радио – аматера није страдао.