Београд: Конкурси Министарства за заштиту животне средине су у току

        Министарство за заштиту животне средине расписало је за ову годину неколико конкурса: конкурс за изградњу канализационих мрежа и постројења за пречишћавање отпадних вода, конкурс за подизање регионалних рециклажних центара, као и конкурс за замену котлова у јавним установама и индивидуалним домаћинствима.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је јуче за Танјуг да ће њено министарство до 2027. године издвојити преко 700 милиона евра за канализације и постројења за пречишћавање отпадних вода, а око 300 милиона евра за регионалне рециклажне центре.

„План је да се до 2027. године изгради 1.108 километара канализационе мреже, као и постројења за прераду отпадних вода. Ми већ сад имамо радове на терену и очекујемо да  ће у 35 локалних самоуправа постројења за прераду отпадних вода бити комплетирана“, навела је Вујовић.

Министарка је најавила и завршетак највећег регионалног центра за прераду отпада „Каленић“, у општини Уб, наводећи да ће он бити највећи у Србији и да ће покривати пола милиона становника и 15 јединица локалне самоуправе. Такође, додала је, да се очекује и изградња пратећих елемената регионалних центара у Пироту, Ужицу и Сремској Митровици.

На крају свог обраћања Ирена Вујовић је позвала локалне самоуправе и грађане да се јаве на конкурсе, наводећи и да је њен ресор расписао конкурс за пошумљавање (200 милиона динара), конкурс за затварање сметлишта и дивљих и несанитарних депонија.