Лана Рњак – Велика нада српске одбојке

Одбојка је тимски спорт где се лопта удара руком и пребацује преко мреже на противничку страну. Тим се састоји од 6 играча: техничара, коректора, два примача, средњег блокера и либера. Кажу, техничар је мозак екипе. Е о једном таквом техничару, о талентованој одбојкашици и члану кадетске репрезентације Србије, направили смо малу причу. Међутим, пре тога, мало и о самом историјату одбојке на овим просторима…

Званично одбојка је настала 1895. године у Сједињеним Америчким Државама, у држави Масачусетс. Први егзибициони меч одржан је на Спрингфилд колеџу 1896. године, а у Србију одбојка је стигла 1924. године.

                Након тога одбојка постаје једна од вежби и допунски спорт у оквиру Соколских друштава по читавој Краљевини Југославији. Одбојкашке утакмице игране су по жупама, као Жупска првенства у оквиру Југословенског соколског савеза. И у периоду окупације игране су незваничне утакмице, углавном у Београду.

                Након Другог светског рата, у оквиру Савеза за физичку културу Југославије, 1946. године основан је и Одбојкашки савез. Интересантно, годину дана касније (1947) основана је и Светска одбојкашка федерација (ФИВБ), а тадашња Југославија је била међу 14 оснивача уз: Чехословачку, Италију, Мађарску, Румунију, Француску, Холандију, Белгију, Пољску, Португал, Египат, Бразил, Уругвај и САД.

                Прва медаља за нашу одбојку стигла је 1951. године из Париза, када је женска одбојкашка репрезентација на Европском првенству за сениорке освојила бронзу.

                Што се тиче Банатског Новог Села, за кога се везује наша централна прича, немамо података о одбојци пре Другог светског рата. Биће да се она вежбала у оквиру Соколске чете која је основана 1929. године. Из сведочења Михајла Димитријевића Шампите (први сеоски олимпијац) знамо да се одбојка у селу играла за време окупације (1943. године), као и да је она била једна од секција послератног Фискултурног актива „Жарко Зрењанин“. Крајем четрдесетих и педесетих година прошлог века као играчи одбојке помињу се Никола Кнежевић, Иван Модошанов, Василије Флора, Јонике Ардељан, Боривој Гашпар. Терен за одбојку налазио се у дворишту Омладинског дома (конфисковане куће Александре Кнез-Милојковић) у Улици Иве Лоле Рибара.

                Изградњом спортске дворане у Банатском Новом Селу стекли су се били услови и да одбојка, као дугогодишњи незванични сеоски спорт, коначно и активно заживи у овом великом банатском насељу.

Школа одбојке која је егзистирала од 2010. године прерасла је 2012. године у Одбојкашки клуб „БНС“. Оснивачи овог клуба су Божидар Проле и Крстан Милекић. Те године изабрана је и управа клуба на чијем челу је био Владимир Васић, а чланови: Гордана Топић, Крстан Милекић, Горан Дивљак и Зоран Симић. Клуб има три узрасне групе и са њима су све ово време радили тренери: Јован Коцо, Миљан Алексић и Дубравка Флора (садашњи тренер). Клуб се такмичи на првенствима јужног Баната и разним турнирима…

Е из таквог клуба поникла је и јунакиња наше приче – Лана Рњак.

Лана је рођена 7. новембра 2007. године у Панчеву од оца Далибора и мајке Зорице. Становник је Банатског Новог Села где је похађала основну школу и где је од 2014. године започела прве одбојкашке кораке. Пре тога, нешто кратко, похађала је школу балета при Дому културе код Николине Новаковић. У свет одбојке, а по сопственом признању, закорачила је због другарице Милице Петровић, и то са 7 година.

До седмог разреда основне школе игра за месни ОК „БНС“ да би је потом, након добрих утакмица у јужнобанатским такмичењима и евидентног талента, ангажовали челни људи панчевачког ОК „013“. Овде треба напоменути и да су добар тренерски рад (први тренер јој је био Јован Коцо) као и бројни турнири како у земљи тако и у иностранству (Р. Српска, Румунија) значајно утицали на Лану да одбојку схвати веома озбиљно.

Лана у новом клубу игра Војвођанску другу лигу „Север“ где се поново истиче и када је 2022. године позивају на припреме кадетске репрезентације Србије (овде је Лана најмлађи члан екипе).

Као доброг играча, и као испомоћ, на једном турниру у Новом Саду ангажовао ју је и ОК „Заслон“ из Шапца, након чега је стигла и препорука за нови клуб.

Наиме, шабачки тренер посредовао је да Лана Рњак пређе у ГЖОК „Срем“ из Сремске Митровице, а који се такође такмичи у Војвођанској лиги „Север“, а чији први тим игра Супер лигу. И тако је Лана након прве године панчевачке гимназије школовање наставила у Спортској гимназији у Сремској Митровици и постала је члан новог клуба.

Као потврда великог талента и марљивог рада, након недавног Новогодишњег турнира у Новом Саду и где је ОК „Срем“ освојио прво место, Лани је стигла нова позивница за припреме кадетске репрезентације Србије.

Ово је поред успеха за саму Лану и огромно признање за спортске заљубљенике у Банатском Новом Селу, јер, ово је још једно сеоско дете које се позива под државни грб…

И шта рећи на крају, таленат, генетске предиспозиције и љубав према одбојци овој младој особи, по свој прилици, омогућиће да досања свој сан. А сан је да једнога дана буде нешто попут Маје Огњеновић и Николе Грбића…

Са млађом сестром Хеленом, фото: Банатски добошар