Кисач: Постигнут договор Владе и пољопривредника

На јучерашњем састанку премијерке Ане Брнабић и представника пољопривредника који су недавно протествовали, по речима саме премијерке, постигнут је висок степен сагласности и договор је да се преговори наставе у среду, 29. новембра. Са друге стране пољопривредници су обећали да неће наставити са блокадом саобраћаја.

„Постигли смо добар компромис са ратарима, а који неће умањити давање осталим пољопривредницима. Ратарима ће бити омогућено на купују 400 литара горива на пумпама, да ће подићи субвенције на 17.000 динара по хектару за сертификовани семенски материјал и да ће им помоћи да самостално послују на берзи. Треба да видимо како да уредимо тржишта да би појединачна пољопривредна газдинства могла да учествују на Продукној берзи и да сами тргују својим производима на берзи и да не зависе од различитих картелиста и монополиста“, рекла је Брнабићева.

Премијерка је најавила и да ће се током недеље променити уредба Министарства трговине која ограничава куповину горива на два пута по 60 литара и то ће се подићи на 400 литара одједном, да могу људи да сипају до краја године.

Што се тиче субвенција, за које је истакла да је једна од најважнијих ствари за пољопривреднике, оне ће остати 18.000 динара по хектару.

„Влада остаје при томе и мислимо да је добро да дамо 17.000 динара по хектару, али за сертификовани семенски материјал који може да се испрати, исконтролише и који може дугорочно да направи пољопривреду продуктивнијом”, рекла је премијерка.

Додала је да ће субвенције за млеко које су подигли на 40.000 по грлу остати.

        Представници пољопривредника потврдили су да више неће бити блокада саобраћајница и да се преговори настављају у среду, 29. новембра.

(Извор: РТВ Војводина)