Темишвар: „Вече хорске музике“ уз хорове из Панчева и Бачке Паланке

У оквиру  „Дана културе Срба у Темишвару“, у суботу, 11. новембра, у Свечаној сали Владичанског двора, одржано је „Вече хорске музике“. Поред домаћина, Хора православне српске Саборне цркве у Темишвару, гости на манифестацији били су и „Панчевачко српско црквено певачко друштво“ из Панчева и Црквени хор „Свети Јован Крститељ“ из Бачке Паланке.

Манифестацију је пригодном беседом отворио Дејан Попов, подпредседник Савеза Срба у Румунији, а након њега и егзарх манастира Епархије Темишварске игуман Јустин.

Хорску музику су под диригентском палицом Јоце Бугарског најпре извели домаћини, отпевавши најпре „Отче наш“ – напев из Српског Семартона у аранжману Јоце Бугарског, а потом и још четири композиције.

Црквени хор „Свети Јован Крститељ“ (основан 1993. године) се представио са девет духовних и световних дела српских и руских композитора

Насловна страна “Наше речи”, недељника Савеза Срба у Румунији

        „Панчевачко српско црквено певачко друштво“ (основано 1838. године) под диригентском палицом Вере Царине отпевао је десет композиција: „Поју Богу мојему дондеже јесам“ – М. Топаловић; „Достојно ест“ (старобугарски напев) – П. Динев; „Иже херувими“ – Г. Ф. Двовскиј; „Богородице дјево“ – А. Перт; „Марија мати Божија“ – К. В. Тујев; „Под сјајем звезда“ – П. Ивановић; „Све док је твога благога ока“ – И. Бајић у обради Н. Вукмировић; „Ој јесенске дуге ноћи“ – у обради В. Симића; „Коловођа“ – Ј. Пачу; и „Востани Сербије“ – В. Баронијан.

По завршетку концерта Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији уручио је диригентима гостујућих хорова захвалнице на учествовању у манифестацији и очувању хорске музике.

На крају манифестације су чланови три хора и сви присутни отпевали „Светосавску химну“ и „Востани Сербије“, а потом су обишли ризницу Епархијског двора у Темишвару.

У недељу, 12. новембра гостујући хорови појали су на Литургији у Саборној цркви у Темишвару, коју је служио протојереј Предраг Милутин уз саслужење протонамесника Марка Бубуља, пароха челаревског и свештенства Саборног храма у Темишвару.

„Дани културе Срба у Темишвару“ реализовани су у организацији Савеза Срба у Румунији, у сарадњи са Епархијом темишварском, Православном српском парохијом Темишвар – Град и Хором православне српске Саборне цркве у Темишвару.