Томашевац: Мост преко Тамиша и даље затворен за друмски саобраћај

Житељи Томашевца и Орловата, села на територији града Зрењанина, и даље муку муче како да дођу једни до других, односно како да они који се баве пољопривредном производњом једноставно и брзо могу да допру до својих њива. Тренутно за ту намеру уместо досадашњег моста на Тамишу могу да користе заобилазницу у дужини више од 40 километара, а што захтева више времена и дакако много више новца.

Наиме, одлуком Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре радници ЈП „Путеви Србије“ су током јула месеца бетонским  препрекама затворили друмски саобраћај на мосту преко Тамиша, а који је повезивао ова два Банатска села.

Уследило је потом и саопштење из кабинета градоначелника Зрењанина где је наведено да услед непоштовања забране појединих учесника у саобраћају, и како не би дошло до угрожавања безбедности свих учесника у саобраћају, ЈП „Путеви Србије“ је 7. јула 2023. године поступило у складу са решењем надлежног министарства и затворило је мост. И да ће свако кршење те одлуке бити законски санкционисано.

Такође, из градске управе најавили су и изградњу два нова моста, један за друмски, а други за железнички саобраћај, као и да је пројекат завршен и предат на стручну контролу Ревизионој комисији Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Као потврда свега тога из Јавног предузећа „Путеви Србије“ саопштено је да ће изградња новог друмског моста преко реке Тамиш код Орловата почети већ почетком следеће године, ако временски и други услови то дозволе.

Међутим, због овакве одлуке мештани Томашевца и Орловата организовали су и протекле недеље протест испред моста (до сада их је одржано већ неколико), изражавајући незадовоство чињеницом да се поменути путни прелаз, иако званично проглашен небезбедним, и даље користи за железнички саобраћај. Они су захтевали хитну реконструкцију садашњег моста како би се он ставио поново у функцију, и како би их повезао са остатком света.

Треба рећи да је овај мост директна веза између Орловата и Томашевца, али веза и за друга зрењанинска насеља са магистралним путним правцем ка Београду и Зрењанину.

Железничка станица у Томашевцу

Иначе, мост на Тамишу код Томашевца спада у ред најстаријих железничких мостова у Србији, изграђен је 1880. године.