Почео са радом систем – Пронађи ме

Од прошле среде почео је са радом Amber Alert систем под називом „Пронађи ме“, а који треба да служи за хитно обавештавање јавности о несталој деци. Овај систем настао је по узору на амерички систем за проналажење деце који постоји од 1996. године, а слични системи постоје у многим земљама Европе. На успостављању система сарађују Министарство унутрашњих послова, Министарство информација и телекомуникација и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

        Фондација „Тијана Јурић“ апеловала је на увођење оваквог система још од 2015. године, и по подацима ове фондације у Србији се годишње пријави нестанак између 1.300 и 1.500 деце.

Ово је први такав систем у региону, а искуства из света кажу да је систем ефикасан у 90% случајева.

        Међутим, не ради се у свим случајевима о отмици, већ су узроци нестанка различити, и у већини случајева се дешава да се дете само врати након самоиницијативног бега из куће или установе у којој борави.

        О самом активирању система одлуку доноси Министарство унутрашњих послова након пријаве нестанка малолетника од стране родитеља или старатеља. Систем неће бити активиран за свако дете чији је нестанак пријављен, већ само када постоји сумња да је жртва кривичног дела. Такође, неће бити активиран ни ако се процени да објављивање информација о детету може да угрози сигурност детета и омете рад полиције.

        Систем „Пронађи ме“ ради тако што информације о нестанку детета се преко овог система хитно пласира кроз што више канала комуникације: на телевизији, радију, друштвеним мрежама, билбордима, постерима, а све у циљу анимирања целокупне јавности о нестанку детета. Објављују се подаци о несталом детету, када и где је последњи пут виђено, како је обучено и коме се обратити у случају да неко запази и препозна дете.

        Као што смо већ навели овај систем већ функционише у Европи и то у: Чешкој, Словачкој, Румунији, Бугарској, Грчкој, Италији, Малти, Португалији, Ирској, Великој Британији, Француској, Луксембургу, Швајцарској, Холандији, Немачкој, Пољској и Литванији.