Панчево: Здрава Србија – сељаку је држава окренула леђа

                Изузетно ниска откупна цена кукуруза (13 динара за килограм) револтирао је пољопривредне произвођаче широм Србије. Поред њих ових дана оглашавају се и опозиционе странке и разна удружења. На адресу наше редакције стигло је Саопштење за јавност Одбора за пољопривреду Градског одбора Здраве Србије Панчево и ми га преносимо у целости:

Држава Србија по својим географским, климатским и педолошким особеностима има потенцијала за снажан развој пољопривреде где би од извоза хране имала итекако користи. Међутим, сви видимо да је у Србији пољопривредна производња у озбиљним проблемима. Не постоји ниједан сегмент у пољопривреди који није на граници опстанка, а неки делови ове привредне гране иду у правцу правог колапса.

Тренутне цене кукуруза и осталих култура су понижавајуће и доводе до озбиљних проблема код великог броја пољопривредника. Целокупан циклус производње ратарских култура био је на граници одрживости, а добити нема ни у једној производњи.

У нормалним околностима и у нормалним државама то би се приписало тржишној економији, међутим, не и код нас. Овде се ради о неадекватном односу државе према читавом систему и то се најбоље види по избору министара пољопривреде, ни један од њих, последњих година, није и нема никакве везе са ресором који покрива.

Немогуће је да ти кадрови не виде да је на нашем тржишту неколико компанија у монополском положају и да је комплетан обим пословања у пољопривреди у њиховим рукама. Наше тржиште је затворено и контролисано, а стратегију развоја раде нам експерти из Европске уније и разних невладиних организација који су спонзорисани од стране разних влада и интересних група. У прилог свему томе имамо да је годинама уназад бруто доходак по катастарском јутру „стабилан“ и на нивоу од око 700 евра, а да при томе цене свих инпута драстично расту.

Градски одбор Здраве Србије Панчево позива странке на власти да јавно изнесу разлоге због чега је држава Србија окренула леђа сељаку и зашто су му руке “везане”!?