По Светом Арсенију Сремцу назван је храм у изградњи у Омољици

        Уз благослов Његовог преосвештенства епископа банатског господина Никанора у самом центру Омољице, почетком године, почела је изградња новог храма Српске православне цркве. Храм је посвећен Светом Арсенију Сремцу (као први храм посвећен овом свецу у Србији), другом архиепископу српском и ученику Светог Саве.

Треба рећи и да се за Арсенија Сремца везује пренос архиепископије из манастира Жиче у манастир Пећка патријаршија, као и заслуга за пренос моштију Светог Саве из Трнова у манастир Милешеву.

Међутим, оно што је интересантно и оно што нас у Банату за овог свеца везује јесте и једна легенда. Наиме, по предању Арсеније Богдановић Хиландарац, односно Сремац, 1225. године по наговору Светог Саве основао је манастир Месић и био је његов први игуман.

Манастир Месић, фото: Банатски добошар

        И управо овај податак подстиче верујући народ у Омољици да до 2025. године, до обележавања 800 година од подизања манастира Месић, заврши и свој нови храм посвећен Светом Арсенију Сремцу.

        На крају истичемо да Омољица има два православна објекта где се врши служба: храм Српске православне цркве посвећен Светом Николи и храм Румунске православне цркве посвећен рођењу Пресвете Богородице, као и остатке средњовековне цркве (у атару села) која је подигнута у раздобљу XII – XIII века.