Панчевачки Дани духовне музике од 29. септембра до 1. oктобра

Јубиларни 25. Панчевачки Дани духовне музике почињу у петак, 29. септембра у дворани Културног центра Панчево, Свечаном академијом поводом обележавања 185 година рада Панчевачког српског црквеног певачког друштва. Домаћин вечери биће Срђан Миковић, председник Друштва, а беседу ће држати професорка др Катарина Томашевић, директор Музиколошког института Српске академије наука и уметности.

Срђан Миковић, председник Панчевачког српског црквеног певачког друштва

У музичком делу програма наступиће Панчевачко српско црквено певачко друштво под диригентском палицом мр Вере Царине, као и Подмладак и Дечији хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва који обележавају 20 година рада.

Панчевачко српско црквено певачко друштво

За суботу, 30. септембра у Дворани  „Аполо“ предвиђен је наступ Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора, као и представљање неколико издања овог хора (Монографија, Архив и Зборник) са традицијом дугом 184. године. У Светоуспенском храму исте вечери представиће се поменуто пјевачко друштво из Котора, Дечији- омладински хор из Ниша и панчевачки Хор “Преподобни Роман Слаткопојац“.

У недељу, 1. октобра као гости на богослужењу – на Светим литургијама у панчевачким храмовима наступиће међународни гости фестивала: у Светоуспенском храму (цркви са два торња) певаће Српско пјевачко друштво из Котора; у Преображенском храму Хор Српске православне цркве из Темишвара и у манастиру Војловица Хор при храму Покрова Пресвете Богородице из Салцбурга – Аустрија.

Од 17:00 часова у Дворани „Аполо“ наступиће поменути хор из Темишвара, а потом и Хор „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина.

Затварање фестивала предвиђено је за 20:00 часова у Светоуспенском храму уз наступ „Преподобног Рафаила Банатског“, Хора СПЦ из Темишвара и Првог београдског певачког друштва из Београда.

У организацији 25. Фестивала су Панчевачко музичко друштво, Панчевачко српско црквено певачко друштво, Културни центар Панчева и Дом омладине Панчево. Селектор фестивала је мр Вера Царина.

Грб Панчевачког српског црквеног певачког друштва