Банатско Ново Село: Незадовољство и огорчење полако прелазе у револт

Тренутно једно од највећих и горућих комуналних проблема у Банатском Новом Селу је изношење и одлагање смећа из домаћинстава, односно функционисање овог сегмента у раду локалног комуналног предузећа „БНС“.

Листајући архиву „Наших новина бнс“ дознајемо да је организовано изношење смећа у Банатском Новом Селу почело 2003. године (по први пут у историји насеља), а све захваљујући сарадњи Групе за развој Одбора Месне заједнице и Америчке фондације за развој (АДФ). На челу Комуналног предузећа „БНС“ у то време био је Ђорђо Гајић, а који је уједно био и председник Групе за развој Месне заједнице Банатског Новог Села. Након једног реализованог пројекта, а којом приликом је село добило донацију у виду трактора „Белорус“ и приколицу једноосовинку, месно кoмунално предузеће је од Одбора Месне заједнице као оснивача предузећа, добило нову обавезу у свом пословању – изношење смећа и уређење и одржавање депоније у Банатском Новом Селу. И ово је почело да функционише.

Нови замах је добијен и донацијом Драгана Ћулума, новосељанина на привременом раду у Шведској, који је свом селу 2003/2004. године донирао и послао половни камион аутосмећар, а све у циљу још успешније борбе са смећем и дивљим депонијама. Из новинарског чланка видимо да је камион званично почео са радом 31. маја 2004. године и да је за кратко време резултат био више него добар. Наиме, како преносе тадашње „Наше новине“ – мештани су престали да бацају смеће по ободима села, депонија се редовно одржавала и просто речено, уведен је био комунални ред.

Међутим, након смене Недељка Ерака са места директора ЈКП „БНС“ (који је по мишљењу многих како тако држао конце предузећа у рукама) долази до потпуне политизације предузећа, односно до директоровања још неколико кадрова Српске напредне странке, а којима је поменута функција била само одскочна даска у даљој каријери. Наиме, након Ерака изношење смећа, одржавање депоније, уређење зелених површина, одржавање гробља, производња и дистрибуција воде из године у годину све се теже држало под контролом.

Ван функције су оба камиона аутосмећара, фото: Банатски добошар

Врхунац распада система је ове године. Смеће које становници одлажу и које је спремно за одвожење стоји у кантама, кесама, бурадима и по месец дана на преко 40 степени.

Смеће на централној депоније (која се налази на простору некадашње сеоске циглане) стигло је и до главне капије на северозападном гробљу тако да је та слика више него застрашујућа, јер, услед неконтролисаног одлагања (бацања) свакојаког смећа од стране мештана (јер ЈКП то не постиже), бацају се  и угинуле животиње па постоји реална опасност и од зараза сваке врсте.

Споредни улаз северозападног гробља, фото: Банатски добошар

Најсвежији пример поменутог хаоса испичао је за наш портал један мештанин Банатског Новог Села, угледни домаћин (Б.Ч.). Наиме, овај човек је пре неколико дана сахранио мајку на северозападном гробљу. Да би гробари уопште могли да ископају гробно место, он је морао (иако је то обавеза комуналног предузећа), онако у тешкој емотивној ситуацији и гужви, да очисти простор будућег гробног места од растиња, траве и којечега, али и да очисти прилаз паркингу од смећа, да би сви они који дођу да испрате његову мајку могли да паркирају своја возила. Како је навео, заједно са пријатељима који су му помагали, успео је да сакупи – очисти  пуну приколицу смећа…

Чесма, северозападно гробље, фото: Банатски добошар

Како је очигледно да Јавно комунално предузеће „БНС“ не може само да се избори са нагомиланим комуналним проблемима који трају, остаје нејасно зашто им не помогне оснивач – Савет Месне заједнице. Где су у свему томе месни одборници, председник Месне заједнице, али и одборници у Скупштини града Панчева, где је ту да помогне и покрајински посланик?

Аутобуска станица у центру насеља, 18. август