Орашац: Нема бојазни да ће Србија остати без свињског меса

Ове речи изговорила је јуче Јелена Танасковић, актуелна министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у разговору са пољопривредницима, а којима су дељени бесплатни заштитни рамови за тракторе на основу Уредбе Владе Србије.

Министарка се том приликом осврнула и на проблем са свињском кугом и истакла  да инспекције интензивно контролишу промет свињског меса на територији читаве Србије, а да је тренутно главни проблем паника код малих фармера који покушавају да свиње транспортују ноћу, разним алтернативним путевима, и да се тако зараза шири.

Министарка јуче

        Министарка је додала да су у последња три месеца ветеринари и инспекције у оквиру Оперативног штаба били на терену 24 часа и да су мере у сузбијању заразе од афричке куге свиња доносиле резултате. Ситуација се променила од момента када су животиње почеле да се транспортују, тада је зараза кренула да се прогресивно шири и то интензивно у последње две недеље.

        „За сваки килограм животиње која се еутаназира пољопривредна газдинства која се баве сточарством добијају наплату од државе по тржишној вредности на дан еутаназије. Не постоји ни један разлог за бригу, јер они немају губитак, само дајте да не ширимо заразу која је дошла од дивљих свиња“, навела је између осталог Јелена Танасковић.