Београд: 300 милиона долара за општине и градове у Србији

        У петак, 21. јула у Палати Србије на Новом Београду одржана је Уводна конференција пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја у Републици Србији (LIID пројекат).

        Пројекат спроводи Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а партнери у пројекту су Светска банка и Француска развојна агенција.

        Овим пројектом определиће се 300 милиона долара бесповратних средстава у област развоја локалне инфраструктуре и јачање институционалних капацитета. Па тако ова средства могу бити искориштена за реализацију пројекта у области рехабилитације и реконструкције постојеће инфраструктуре, изградњу нових пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећање отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене изградњом система за одводњавање, санацију клизишта, ојачавање обала, за озелењавање, решавање проблема са јавном расветом, унапређење система за регулисање саобраћаја, регулисања паркирања, за развој саобраћајне инфраструктуре за е-бицикле и е-мотоцикле.

        Из Министарства грађевинарства и саобраћаја позвани су градови и општине у Србији да конкуришу за ова средства, а параметри на основу којих је одређен износ расположивих средстава по јединици локалне самоуправе су број становника, површина, индекс развијености и рањивости на климатске промене и друго.