Прва Еко теретана у Србији

На Градском језеру у Вршцу, уз подршку Европске уније, у уторак, 27. јуна отворена је прва Еко теретана у Србији. Овај пројекат реализован је у оквиру иницијативе Европске уније „ЕУ за зелену агенду у Србији“ и обухвата 12 дрвених справа за вежбање које су некада плутале реком Савом.

Пројекат је помогао Центар за унапређење предузетништва младих из Београда, уз техничку и финансијску подршку Европске уније.

„Циљ овог пројекта је да се подигне свет грађана Србије о заштити животне средине кроз циркуларну економију. На овом конкретном примеру видимо да се дрво, као отпад, вади из реке да би се касније кроз сушење, обраду и израду справа употребило за одржавање кондиције и здравља људи. Коришћењем дрвета из реке постиже се уштеда природног дрвног ресурса и подиже еколошка свест о значају чишћења река“, изјавио је за медије, између осталог, Антоан Авињон, пројектни менаџер делегације Европске уније у Србији.

Чишћење реке Саве

Остаје да се види колико ће ово иновативно одрживо решење да се свиди Вршчанима, односно у којој мери ће помоћи у подизању свести о значају очувања животне средине и ефикасног коришћења ресурса.