Београд: 100 година Удружења Ужичана

        У Дому војске Србије у Београду, у суботу, 17. јуна, Удружење Ужичана обележило је свечаном академијом свој велики јубилеј – 100 година од оснивања.

Идеју о оснивању Удружења Ужичана у Београду покренуло 317 угледних Ужичана још далеке 1923. године. Међу оснивачима били су многи угледни чланови друштва: професор и академик инж. Миладин Пећинар, новинар и књижевник Драгиша Лапчевић, професор универзитета и дописни члан Академије наука инж. Кирило Савић, инж. Андра Станић, политичар Милош Трифуновић, професор Радоје Ускоковић, епископ битољски Јосиф Цвијовић, новинар и књижевник Крста Цицварић, народни посланик Петар Бјелица, инж. Ранислав Аврамовић, трговац Милан Јечменица и многи други.

Оснивачка скупштина одржана је 17. јуна 1923. године, а за првог председника Удружења Ужичана изабран је Милан Јечменица.

На прослави 100 година удружења било је много званица и међу њима председник Скупштине општине Чајетина Арсен Ђурић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Део званица на прослави

Арсен Ђурић је навео да се само мали број удружења може похвалити овако дугом традицијом, али и оствареним делима и постигнућима. Нагласио је и да Општина Чајетина са Удружењем Ужичана гаји више него добру сарадњу, са којим негује и заједничко културно-историјско наслеђе и сећање на знамените људе и догађаје.

Арсен Ђурић

„Лично имам задовољство да са овим удружењем сарађујем већ четврт века, заједнички промовишући читав Златиборски округ, као и привредне и туристичке потенцијале нашег краја овде у Београду. Сигуран сам да ће та сарадња у наредном периоду бити још плодотворнија“, рекао је Ђурић.

Он је свим члановима Удружења Ужичана у Београду пожелео да и у наредних 100 година буду прави амбасадори Златиборског краја и да са поносом проносе дух свог завичаја и у главном граду.

Општини Чајетина, на свечаности је додељена и Плакета за неговање и промовисање традиционалних вредности Златиборског округа.

Арсен Ђурић и Никола Селаковић

Министар Никола Селаковић је нагласио да је Удружење Ужичана у Београду некада било једино завичајно удружење за читаву Југозападну Србију и да постоји 100 година у континуитету, формално и неформално и да окупља људе из читавог ужичког краја.

„Овде данас нису само људи из Ужица, већ је читав ерски крај. Ере су иначе познате по свом духу, по довитљивости и људима који су дали свој допринос развоју савремене Србије. Данас не прослављамо само 100 годишњицу, већ улазак у други век постојања Удружења Ужичана у Београду“, нагласио је, између осталог, Селаковић.

Милош Туцовић, председник Удружења казао је да је свечана академија само први у низу догађаја којим ће ово удружење које поштује, чува и негује традицију, обележити 100 година постојања.