Јабланица: 17. Сабор традиције златиборског краја

            У недељу, 11. јуна одржаће се Сеоски вишебој у Јабланици – 17. Сабор традиције златиборског краја, једна од најстаријих манифестација у овом делу Србије.

            Свечано отварање вишебоја предвиђено је за 11:00 часова након чега почиње такмичење у више категорија: скок у даљ, бацање камена са рамена, превлачење руком, превлачење кличка и конопца, скок у вис, пузање уз бандеру. Како се на старински начин ручно обарају стабла и стружу брвна показаће више екипа, а одржаће се и трка коња и вуча балвана на влаци воловском и коњском запрегом.

            Својеврсна атракција Сабора у Јабланици је подсећање на некадашње занимање Златибораца – печење катрана од луча борова. Па тако у суботу, 10. јуна, у 12:00 часова, биће потпаљена мала катраница у центру села, а која ће се отворити у недељу у 15:00 часова, када ће се катран и истакати.

Плакат

            Поред ових дешавања организатор је за недељу, 11. јуна обезбедио и културно-уметнички програм и то у два наврата – у 10:00 и у 15:00 часова.

            Треба рећи да је Јабланица село које се налази југозападно од Чајетине и које је на попису из 2011. године имало 709 становника. Назив је добило по реци Јабланици која извире испод Торника, највишег врха Златибора. Кроз западни део села пролази железничка пруга Београд – Бар и ту се налази Железничка станица Јабланица.

            Прва зграда основне школе (од дрвета) изграђена је 1919. године, а од дрвета је изграђена 1838. године и црква посвећена Покрову Пресвете Богородице. Ово је иначе једна од ретких дрвених цркви у Србији.

Црква у Јабланици

            Село Јабланица је позната и по производњи катрана, старог заната који се преносио са колена на колено и који је данас опстао у свега неколико породица.

            Јабланица је последњих година позната и по организацији прославе православне Нове године и Сеоског вишебоја.

            Сабор у Јабланици организује Туристичко удружење „Јабланица“, уз помоћ истоимене месне заједнице, општине Чајетина, Голд гондоле, Туристичке организације „Златибор“, Културног центра Чајетина и Комунално јавног предузећа „Златибор“.