Апел за помоћ народним кухињама на Косову и Метохији

Народне кухиње на Косову и Метохији које функционишу у оквиру Хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“, храном и хлебом снабдева више од 2.000 људи и стотинак ђака пешака.

                Како се број корисника свакодневно увећава и како су залихе животних намирница, посебно брашна и уља, на минимуму, председница те организације Светлана Стевић, апелује за хитну помоћ.

Подела пакетића

                „Годишње потребе само за брашном је 180 тона. Народне кухиње немају сталне донаторе и пролеће смо пребродили уз помоћ Града Београда, Фонда Б92, компаније „Фиделинка“ и Републичке дирекције робних резерви Србије. Помоћ добијамо и од наших драгих доброчинитеља из иностранства. Пред Божић је италијанска организација „Love revolution“ пружила значајну подршку кухињама и социјално угроженим породицама на Косову и Метохији“, изјавила је недавно за медије Светлана Стевић.

Фото: Део помоћи из Италије

Да би ублажила недостатак основних намирница организација „Мајка девет Југовића“ покренула је пољопривредну производњу прошле године на 8,5 хектара и на тај начин обезбеђено је 40% хране за потребе кухиња. Ове године је по речима представника ове организације на површини од 15,5 хектара засађено осам хектара пшенице, два хектара кромпира, лука, шаргарепе и осталог поврћа.

                Како су залихе хране у постојећим народним кухињама на измаку Епархија Рашко-призренска (у егзилу) позвала је пословне људе, фирме, предузећа и појединце да у оквиру својих могућности намирницама или новчаним прилозима, кроз рад ових кухиња,  помогну најсиромашније породице из гњиланског, новобрдског, каменичког и витинског краја, као и велики број најугроженијих људи из повратничких, метохијских села.