Ариље: Малинари огорчени ценом малине

У четвртак, 13. априла у организацији Удружења „Наше воће Србија“, а уз присуство представника Задружног савеза Србије, Удружења „Бреза“, као и бројних малинара из Ариља, Ивањице, Пријепоља и Сурдулице, одржан је скуп произвођача малина забринутих за овогодишњу производњу..

Наиме, почетак године за воћаре у Србији је почео лоше. Недавни снег и мраз оштетио је кајсије, док малинаре и произвођаче јабука муче велике прошлогодишње залихе које су остале у складиштима, и које ће утицати на овогодишњу откупну цену.

Рат у Украјини пореметио је извоз јабуке и другог воћа у Руску Федерацију, а велики број произвођача малине није добио ни динара за прошлогодишњи род.

Незадовољни малинари у Ариљу

На протесту у Ариљу чуло се да је цена малине драстично пала у односу на време откупа из прошле године, да многи произвођачи нису исплаћени, и да су се малинари за овогодишњи род задужили и да више немају маневарског простора за сезону откупа. Такође су нагласили и да је стари проблем неуређено тржиште, пласман и извоз, а посебно их је забринула најава да ће овогодишња откупна цена малине бити само 150 динара. Таква цена, по речима многих, натераће бројне произвођаче да посеку своје малињаке.

Да подсетимо, од производње и продаје малина у Србији живи око пола милиона грађана.