Београд: Премије за субвенције од петка, 7. априла

                У петак, 7. априла Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде расписало је јавни позив за давања субвенција пољопривредницима по хектару обрадиве површине.

                Иако је јавни позив за давање по хектару најављен још за 3. април, ресорно министарства је читав поступак пролонгирало за неколико дана.

                Наиме, министарка пољопривреде Јелена Танасковић је најавила да ће Влада Републике Србије омогућити да се за давање субвенција по хектару могу пријавити сви пољопривредници који су регистровали своје газдинство до 31. марта ове године. Претходна одлука је била да се за ову врсту субвенција могу пријавити само пољопривредна газдинства која су била регистрована до септембра 2022. године.

Јелена Танасковић

                Да ли је по среди био притисак пољопривредних удружења и најава већих блокада путева или су у Влади Србије увидели своју грешку, како год донета је одлука да се за ову врсту субвенција у 2023. години обухвати већи опсег пољопривредних произвођача.

                У Министарству су навели и да померање рока неће утицати на исплату субвенција које ће пољопривредни произвођачи добити у исто време када је и планирано.

                Како се објашњава, јавни позив за давање по хектару трајаће тридесет дана уместо 45, те ће обрада захтева и динамика исплате бити непромењена.