Баваниште: Блокада магистралног пута Панчево – Смедерево

У среду, 5. априла у организацији Независне асоцијације пољопривреедника Србије, месног Удружења пољопривредника из Баваништа, од 10.00 часова блокираће се привремено магистрални пут Панчево – Смедерево, на кружном току код Баваништа.

Разлог овог протеста је велико незадовољство пољопривредника тренутним стањем у аграру.

„Улазимо у пролећну сетву, а немамо средства за финансирање исте. Своје производе које смо оставили на лагеру немамо коме да продамо, јер нема интересовања на тржишту. Остало је неисплаћених дуговања према пољопривредницима и нема исплате субвенција.

Субвенције за шећерну репу износе 35.000 динара по хектару за засејане површине до 500 хектара. Наше субвенције за пшеницу и кукуруз износе укупно (са горивом) 9.000 динара по хектару, а за површине до 20 хектара.

Питамо се шта је стратешки производ у пољопривреди – пшеница, кукуруз или шећерна репа? Банкарски кредити су веома неповољни, и нема реализације субвенционисаних пољопривредних кредита.

Министарство пољопривреде не одазива се и не обраћа пажњу на пољопривредна газдинства којима је то основна делатност.

Ово је само протест упозорења и ако се не изнађу адекватна решења за наше проблеме наставићемо протесте и у другим градовима и општинама“, стоји у саопштењу Независне асоцијације пољопривредника Србије, а које нам је послао председник Удружења пољопривредника Баваништа Јовица Јакшић.