Београд: Оде шума на добош

 Агенција за лиценцирање стечајних управника у Београду, Теразије број 23, организоваће данас, 14. марта, лицитацију имовине ДПП „Луне Миловановић“ из Баваништа, а које је у стечају.

Да ово није „обична“ лицитација једне пропале фирме и њене преостале имовине потврђује незадовољство грађана Баваништа које је исказано како прошлогодишњим тако и овогодишњим протестима у Баваништу и Ковину.

Резултати незаконите узурпације природног ресурса у Баваништу

Обични грађани али и активисти организација за заштиту животне средине противе се да шума на ободу Баваништа, као природно добро од изузетног значаја, буде део стечајне масе. Ова шума и шумско земљиште је након Другог светског рата као сеоска имовина преузета од стране Комуналног стамбеног предузећа „Банат“ из Ковина. Реорганизацијом овог предузећа настале су нове организационе јединице и шумско земљиште је прелазило  из власништва у власништво да би на крају, септембра 1982. године, након судског спора и потраживања, оно прешло из Предузећа за пристанишне услуге и речни саобраћај „Пристаниште“ Ковин, у власништво ДПП „Луне Миловановић“ из Баваништа. Ово предузеће уписало је било баваништанску шуму у земљишне књиге као друштвену својину са правом коришћења.

Незадовољни грађани сматрају да ће данас бити незаконито превођење друштвене својине са правом коришћења у приватну, и да за то неко треба да одговара.