Баваниште: Продају се шуме друштвеног предузећа у стечају

Агенција за лиценцирање стечајних управника – Центар за стечај Београд, огласила је 10. фебруара продају шумског земљишта ДПП „Луне Миловановић“ у стечају из Баваништа (стечај овог предузећа проглашен је још 2010. године).

Лицитира се шума прве класе, укупне површине око 100 ари, затим шумско земљиште без дрвне масе у укупној површини од око 200 ари, шумарева кућица са земљиштем и посечена дрвна маса у количини од 39,74 кубика. Почетна цена је 119.240.636 динара, а јавно надметање биће одржано 14. марта у 11 часова у поменутој агенцији у Београду.

Да ли ово има и неке везе са прошлогодишњим протестом мештана Баваништа који су стражама и кривичним пријавама спречили нелегалну сечу столетних храстова недалеко од насеља, можемо само да нагађамо.

Протест мештана Баваништа, фото: Printscreen

Наиме, након шту су нн лица започела сечу и одвожење дрвне масе на површини од два хектара, из шуме која је у друштвеној својини и где право коришћења има ДПП „Луне Миловановић“ у стечају, група грађана Баваништа алармирала је Покрајински секретаријат за пољопривреду, сектор за шумарство, које је Решењем од 22. септембра наложило забрану даље сече.

Како се и поред решења и пријаве полицији наставило са сечом незадовољни грађани су 13. октобра стражама блокирали улаз у шуму, а у међувремену поднели су и кривичне пријаве Привредном суду у Смедереву. Новооснованој јединици за еколошки криминал у Београду за крађу, бесправну сечу и уништавање животне средине окривили су нн лица, председника Месне заједнице Баваниште, председницу општине Ковин, директора привредног предузећа „Год 2022“ Београд.

Фото: Printscreen

И не само то, скупљено је близу 2.000 потписа ангажован је и адвокат из Београда Александар Оленик, који је иначе и народни посланик, а све у циљу заштите шуме која Баваништу служи као ветрозаштитни појас, извор чистог ваздуха, станиште ретких птица и као важно водоизвориште.

Александар Оленик

                Малобројни невладини медији и РТВ Војводине испратили су овај догађај, а упада у очи да ова криминална радња, како тврде мештани Баваништа, није нашла места у медијима са националном фреквенцијом.

                „ У року од месец дана у овој шуми у Баваништу, која има око 40 хектара, посечено је 2 хектара шуме. То је вредност од око 800.000 евра. То није мали новац и да се мештани нису самоорганизовали, штета би била и много већа. Полиција је тврдила да је сеча по закону, јер су се починиоци позивали на Уговор којим је фирма „Год 2022“ (иначе основана марта 2022) добила право од ДПП „Луне Миловановић“ да покупи пале гране и да одржава путеве кроз шуму. Тај уговор им није дао овлашћење да посеку више од два хектара храстове шуме првог квалитета“, изјавио је тада за медије Александар Оленик.

(извор „Данас“, „Бета“)