У Долову се и даље игра рукомет

                Рукометној традицији у Долову могле би да позавиде и много веће и богатије средине од насеља са нешто више од 6 хиљада становника. Сам Рукометни  клуб „Долово“  основан је 1965. године и за ових 58 година постојања достизао је јединствену Војвођанску лигу, Другу лигу – група центар, а данас се сениори такмиче у Другој лиги „Војводина“. Кроз њега је продефиловало више стотина дечака, „доловачка школа рукомета“ изнедрила је и многе таленте: Дарка Остојина, Небојшу Милића, Александра Ненчића, Оливера Стошића,  Марка и Милоша Петровића, Николу Брзована, Марка Маркова и данашњег голмана наше националне селекције Дејана Милосављева Банду, иначе играча Берлинских „Лисица“ (Fukse Berlinum). Пре Немачке Дејан је играо за скопски „Вардар“ са којим је 2019. године у Келну, у финалној утакмици са „Веспремом“ (27:24) освојио титулу шампиона Европе. Са седам одбрана проглашен је најбољим голманом Лиге Европе.

Дејан Милосављев у Долову након освајања шампионата Европе

                Да је ситуација у рукомету изузетно тешка и у региону говори податак да је  споменути „Вардар“, иако двоструку шампион Европе (2017 и 2019), пред гашењем.

Ништа боља ситуација није ни у доловачком клубу. Наиме, Рукометни клуб „Долово“ је у прошлој сезони због тешке финансијске ситуације морао да иступи из лигашког такмичења, што је озбиљно довело у питање и даљу судбину клуба, односно претило је и само гашење рукомета у Долову. На срећу, интервенцијом Града Панчева дуговања (за полусезону трошкови такмичења износе око 500.000 динара) су измирена и доловачки рукометаши од септембра месеца прошле године поново су на теренима широм Војводине.

Фото: Рукометни клуб “Долово”

                „У конкуренцији тимова из Сомбора, Сенте, Руме, Зрењанина, Црепаје и др., тренутно заузимамо шесто место и надамо се да ћемо на крају сезоне имати и неку бољу позицију. Међутим, главни наш приоритет у овим тешким економским околностима је очување клуба и самог рукомета у Долову. Наиме, трошкови на годишњем нивоу су нам око милион динара (превоз, лекарски прегледи играча свих категорија, службена лица, котизације…), а што је за данашње услове озбиљан новац који сами не можемо да обезбедимо. Да подсетим ваше читаоце да поред сениорског тима који броји 20 играча у клубу су и три екипе млађих категорија (око 60 дечака) са  којима раде и два тренера: Далибор Стојменовић и Дарко Остојин. И то је озбиљан број спортиста. На крају, а што је посебно важно, у нашем клубу играју деца, људи који су сви редом из Долова, поникли на нашем школском терену и то нема цену“ изјавио је за наш портал Петар Миленковић, председник клуба.

Фото: Рукометни клуб “Долово”