Промотери суживота Срба и Румуна кроз обичаје и традицију

Банатско Ново Село, између осталог, може се похвалити и великим бројем изузетно активних удружења чије се активности преливају и ван граница сеоског атара. Једно од таквих је свакако и Удружење жена „Новосељанке / Boboacele“, а које је основано 2014. године. Попут претходних и ову 2022. годину „Новосељанке“ су обележиле бројним активностима међу којима посебно издвајају изложбе поводом 8. марта и ускршњих празника, као и већ традиционалну манифестацију „Банатски хлеб“. Ова манифестација је ове године реализована у оквиру међународне манифестације „62. Фестивал музике и фолклора Румуна Србије“, а чији је домаћин било управо Банатско Ново Село.

Захваљујући „Банатском хлебу“ удружење се нашло и у књизи „Укуси Делиблатске пешчаре – гастрономско наслеђе“, пројекту који су заједно изнедрили Завод за проучавање културног развитка из Београда и Народног музеја Панчево, а чија је промоција била 9. новембра у свечаној сали Народног музеја у Панчеву. Овде треба додати и да ова манифестација окупља велики број удружења жена из читавог јужног Баната које поред хлеба на својим оригиналним штандовима излажу и своје рукотворине. Интересантно је свему овоме додати и да је главни судијски двојац годинама у саставу Саша Мишић, истакнути мајстор кулинарства и Африм Пниши-Ћира, власник локалне пекарске радње „Јани“.

Удружење је учествовало на разним изложбама, манифестацијама, сајмовима, радио и телевизијским емисијама, о њима су излазили чланци у новинама, на порталима…

Све ове активности допринеле су да Удружење жена „Новосељанке / Boboacele“ буде награђено од стране Културно просветне заједнице Србије и Скупштине Месне заједнице Банатско Ново Село пригодним повељама и наградама у знак захвалности што се баве очувањем културе и обичаја Срба и Румуна у Банатском Новом Селу.

„ Своју богату активност Удружење дугује, пре свега, великој пожртвованости својих чланица, њиховом несебичном одрицању (за опште добро) од неких породичних или професионалних обавеза. Такође, велику захвалност дугујемо и дугогодишњој подршци: Града Панчева, Регионалне привредне коморе, Туристичке организације Панчево, Националног савета Румунске националне мањине у Србији, Основне школе „Жарко Зрењанин“, Дома културе „3. октобар“ и већ поменутој Месној заједници“, истакла је за наш портал Снежана Баба, председница Удружења.