Шест година Атлетског клуба „Панонија“ Панчево

                Атлетски клуб „Панонија“ основан је 5. септембра 2017. године у Панчеву, а оснивачи клуба су Саша Стојилковић, Александар Драгојевић и Нандор Балог. Основни разлог оснивања клуба била је жеља да се на једном месту окупи група атлетичара која је тренирала у београдским клубовима (углавном средње и дуге пруге). Све њих предводио је атлетски шампион бивше Југославије Саша Стојилковић. Овој групи се прикључила и група спринтера коју је окупио Александар Драгојевић.

                Од значајнијих активности у претходних шест година треба издвојити организацију Првенство Србије у кросу које је одржано 27. октобра 2018. године у Панчеву. Организација такмичења је била таква да је АК „Панонија“ од стране Српског атлетског савеза добила саме похвале и да је клуб тада проглашен за најуспешнијег организатора Првенства Србије у кросу. Том приликом је и легендарни комесар за такмичења Српског атлетског савеза Ивица Мажег изјавио да је организација у Панчеву била на вишем нивоу од сличног Балканског првенства.

                Клуб је поред све већег броја чланова сваке године бележио и број освојених медаља тако да је у 2020. години са 20 освојених медаља на првенствима Србије преузео лидерску позицију у Граду Панчеву.

                У периоду корона вируса клуб се посветио хуманитарним акцијама и једна од таквих је била и подела визира здравственим радницима и полицији.

                И ова, односно 2022. година је била успешна за овај атлетски клуб. У Смедереву, на атлетском митингу под називом „II трофеј Смедеревске тврђаве“ АК „Панонија“ је учествовао са 14 атлетичара и освојене су 4 медаље. Медаљама су се окитили Лав Грујевић, Валентина и Владимир Мирков и Нина Штркаљ.

                На крају треба поменути и организацију неколико трка кроз природу. Пре свега Трејл трке под називом „FOX Тrail“. Једна таква трка у сарадњи са општином Алибунар реализована је у Делиблатској пешчари 8. маја 2021. године. Том приликом окупило се преко 600 тркача из 14 земаља. Слична трка је одржана и 30. октобра на којој је било преко 400 учесника. Након овог успеха Клуб успоставља сарадњу са Туристичком организацијом Града Панчева и заједно организују „Вајфертове уличне трке“ на 4 и 10 километара (за све категорије) јула 2021. године. Након ових успеха Атлетски клуб „Панонија“, односно његове активности улазе у редовне календаре Туристичке организације Војводине и Србије.